RECEPTA
Pilotilles amb calamarsets
Maria Nicolau, El Ferrer del Tall.
Ingredients
Una dotzena de mandonguilles de mantellina
1⁄2 kg. de calamarsets nets
2 cebes grosses
150 gr. de tomàquets de pensar, de sucar
2 dents d’all
Una llesca de pa d’ahir
Un grapat d’ametlles torrades
1 copa de vi ranci
1⁄2 copa de brandi
Una cullerada de pebre vermell dolç fumat
Llard
Oli d’oliva
Una gerra del brou de bullir els peus de porc o els peus de vedella del capipota
Elaboració
En una olla, sobre una bona cullerada de llard i un raig d’oli, sofregirem la ceba tallada a plomes (cal que quedi ben caramel·litzada).
A continuació la remullarem amb el vi ranci i el brandi i n’evaporarem l’alcohol.
Hi afegirem els tomàquets de penjar tallats a quarts i els hi farem coure fins que siguin ben incorporats al sofregit.
Retirem l’olla del foc per afegir-hi la cullerada de pimentó i ja hi abocarem els calamars.
Els farem fer xup-xup i ho retirarem del foc.
A continuació aquesta salsa, que no deixa de ser uns calamars encebats ben bons, l’abocarem sobre les pilotilles que haurem col·locat en una safata fonda per anar al forn. Acabarem de fer-les cobrir amb el brou de bullir peus o aigua en el seu defecte. Les farem coure al forn a 170 graus i ho anirem remenant de tant en tant fins que el conjunt sigui homogeni, daurat i evitant que les pilotilles quedin seques.
Amb el pa d’ahir fregit, els alls escalivats i les ametlles torrades prepararem una picada que afegirem als últims minuts de cocció per lligar la salsa.