Enguany la fira ha incrementat notablement el nombre de tastos (7% més que l’última edició)i la despesa realitzada pels visitants (35% més que l’anterior convocatòria). 

La 9a edició d’Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, ha tancat portes aquest diumenge amb una molt bona valoració per part de l’organització i dels promotors. Després de l’aturada forçada per la pandèmia el passat 2020, aquest any la fira ha tornat amb força la capital de la Garrotxa. 

Enguany els tiquets de tast, s’han incrementat notablement ja que s’han venut un total de 53.000 (7% més que l’edició de 2019) –dades a una hora abans de tancar portes-. Així mateix les vendes per part dels productors s’han vist augmentades considerablement, fins al punt que alguns d’ells han esgotat el producte. Com a conseqüència, la fira ha registrat les millors xifres pel que fa al volum de negoci de totes les edicions. La despesa mitjana per visitant, segons les enquestes realitzades, ha estat d’una mitjana de 50€, un 35% més que la passada edició del 2019. Malgrat les restriccions encara vigents a causa de la Covid-19, més de 6.000 persones han passat per la fira al llarg d’aquest cap de setmana –dades a falta del recompte definitiu-.

Pel que fa als més de 60 productors presents a la fira, tots ells han mostrat una gran satisfacció pel volum de vendes, de visitants i també pels contactes comercials que han establert.

En referència a la procedència dels visitants, cal destacar, a banda dels garrotxins, que un alt percentatge procedeix de comarques properes com Osona i també de les de les comarques de Barcelona

Aquest diumenge el programa d’activitats ha comptat amb les sessions de cuina en directe a càrrec de Joan Carles Sánchez (Es Portal, Pals), David de Coca (Sa Llagosta, Fornells a Menorca); Giulia Gabriele i Riccardo Radice (Fishology, Barcelona); Marc Ribas (Gastronomia Brutal); Toni Izquierdo (Mas dels Arcs, Palamós) i Isabel i Jordi Juncà (Ca l’Enric *, Vall de Bianya) que han fet la cloenda. Totes les activitats han omplert l’aforament disponible.

L’Aula de Tast ha acollit un tast d’embotits, un de productes de Menorca, un de formatges i kombutxes i un tast a cegues amb productes de Girona Excel·lent.

Aquest diumenge també s’ha fet la presentació de la plataforma digital Delit que impulsa DinàmiG (Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa) conjuntament amb Turisme Garrotxa, Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Associació de Comerciants d’Olot, Adrinoc, la plaça Mercat d’Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en el marc del Pla per a la reactivació econòmica d’Olot i la Garrotxa. Es tracta d’una nova plataforma en línia (www.delitgastronomic.cat)que reuneix tota l’oferta gastronòmica de la Garrotxa amb l’objectiu de visibilitzar-la i promoure-la, recollint tots els productors i comerços agroalimentaris a més de tots els restaurants i bars de la comarca, tot creant vincles entre ells i relacionant els projectes de tal manera que de cada producte l’usuari pugui saber qui el produeix, on es pot comprar, on es pot degustar i quines opcions d’oci i descoberta té per gaudir-lo.

Orígens compta, entre d’altres, amb el suport de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent i amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Prodeca. Està promoguda per DinamiG, Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa i organitzada per Pep Palau von Arend & Associats