La Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya ha comptat en el seu primer dia amb una gran afluència de públic

Els premis al Millor Producte Orígens 2023 han estat per al blat escairat de L’escairador en la categoria de salat, amb accèssit per a la girella de Xolís d’Adons; la crema d’avellanes de Nuasets en la categoria de dolç i accèssit per al panettone de La Fogaina; les infusions d’Aromik en la categoria de begudes i les pomes de muntanya de Biolord en la categoria de producte més sostenible.. El Premi al Millor Estand ha estat per Hopsters i un accèssit per a Aromik.

_

La primera jornada de la 11a edició de la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, promoguda per l’Ajuntament d’Olot, que se celebra aquest cap de setmana i que té com a gran protagonista la cuina verda i sostenible, ha estat marcada per l’assistència d’un gran nombre de visitants que han volgut acostar-se al Recinte Firal d’Olot a aprendre, tastar i comprar.

En total, 60 stands amb productors d’arreu del territori omplen durant tot el cap de setmana el recinte; d’aquests, un 26% s’estrenen a la Fira i un 43% són productes ecològics. Els productors, que són al darrera del taulell, ofereixen un tast dels seus productes a través de l’intercanvi de tiquets i el visitant també pot comprar directament aquests productes.

Avui dissabte, han passat per l’Aula de Cuina Clara i Carlota Puigvert (Les Cols ** + *Verda, Olot); Iolanda Bustos, la xef de les flors que ha parlat dels condiments silvestres; la cuinera índia Anjalina Chugani que ha elaborat plats vegetals del seu país d’origen; David Colom (L’Hostalet, Hostalets d’en Bas), en representació del col·lectiu Cuina Volcànica i Àlex Carrera (L’Aliança d’Anglès *, Anglès).

L’Aula de Tast ha acollit sessions de diversos productors presents a la fira. Avui s’hi han fet tastos de productes de la Garrotxa amb Gastroteca (el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya) i Delit (la plataforma en línia de la gastronomia de la comarca que enxarxa productors, botigues, restaurants i experiències gastronòmiques); un que ha inclòs la poma de muntanya (Biolord), l’espirulina (Organa Espirulina), les avellanes (Ca Rosset) i el kombutxa (Enso Ferments); un de flaones, el dolç medieval (amb Albert Pizarro de INS Olivar Gran i Lluis Riera de Cacau Pastisseria); un tast a cegues de productes de mar i muntanya de Girona Excel·lent

(segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona) i un de formatges artesans catalans d’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders i elaboradors de formatge artesà).

Així mateix s’ha celebrat el 2n Concurs de Botifarra Catalana organitzat juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn. S’hi ha presentat un total de 24 botifarres de 15 comarques catalanes. El jurat ha estat deliberant al llarg del matí i demà diumenge s’atorgaran els premis.

També s’han entregat els premis Millor Estand i Millor Producte Orígens 2021. Els guardons a Millor Producte se l’han endut el blat escairat de L’escairador en la categoria de salat, amb accèssit per a la girella de Xolís d’Adons; la crema d’avellanes de Nuasets en la categoria de dolç i accèssit per al panettone de La Fogaina; les infusions d’Aromik en la categoria de begudes i les pomes de muntanya de Biolord en la categoria de producte més sostenible. El Premi al Millor Estand ha estat per Hopsters i un accèssit per a Aromik.

La fira continua demà diumenge amb moltes més propostes. Els protagonistes de l’Aula de Cuina seran Pep Nogué que actuarà amb la nutricionista Anna Paré; Silvia Fernández i Vicky Lagos (Primera Planta, Olot), la grega Myrto Kalle, Laura Tejero, Joan Morillo, Arnau Casadevall i Isidre Soler (Divinum, Girona) i Adrià Juncà (Ca l’Enric).

L’Aula de Tast acollirà un tast xuixo de Girona amb Gastroteca, un de les botifarres catalanes guanyadores del 2n Concurs de Botifarra Catalana, un tast de xocolates artesanes i vi dolç i un amb productes de Girona Excel·lent.

El preu d ́entrada a la fira és de 5 € i inclou 5 tiquets de degustació. L’Aula de Cuina és d’accés lliure amb l’entrada al recinte, mentre que l’Aula de Tast té un cost de 1 € i cal inscriure’s a l’entrada de la fira. L ́horari de demà diumenge serà des de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Orígens, promoguda per l’Ajuntament d’Olot compta amb el suport, entre d’altres, de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Prodeca.